Energiebesparende maatregelen: tegemoetkoming in de kosten

Is jouw bedrijf verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen? Dan kost dit geld. Ook al gaat het hierbij om maatregelen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen, je moet eerst zelf investeren. De overheid helpt je financieel een handje, met diverse subsidies. We vertellen je graag welke subsidies er zijn en hoe je deze kunt aanvragen. Ook geven we aan van welke andere (fiscale) regelingen je gebruik kunt maken. Doe er je voordeel mee!  

Subsidiemogelijkheden

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Wil je duurzame energie opwekken met behulp van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel? Dan kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het apparaat en de energieprestatie die het levert. Je kunt de ISDE aanvragen door in te loggen in het eLoket van de (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)
Deze subsidie is bedoeld voor bedrijven die op grote schaal duurzame energie opwekken, met een grootverbruikaansluiting van minimaal 3×80 Ampère. Zo vraag je de SDE+ aan. Let op: maak je gebruik van deze subsidie, dan mag je voor hetzelfde project geen Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen.

Fiscale regelingen

Energie-investeringsaftrek (EIA)
In veel gevallen kun je fiscale aftrek krijgen voor investeringen in maatregelen die zijn opgenomen in de Energielijst 2018 (voor maatregelen die je in 2018 hebt genomen) of de Energielijst 2017 (voor maatregelen die je in 2017 hebt genomen). Je kunt dan 54,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Je vraagt de EIA aan door in te loggen in het eLoket van de (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Milieu-investeringsaftrek (Mia) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Het voordeel van de Mia kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kun je profiteren van voordeel in liquiditeit of rente, doordat je 75% van de investeringskosten versneld kunt afschrijven. Je kunt van deze regelingen gebruik maken als de maatregel waarin je investeert op de Energielijst 2018 staat en voldoet aan de eisen. Aanvragen doe je door in te loggen in het eLoket van de (RVO). Je hebt hiervoor een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig.

Andere regelingen die geld opleveren

Salderingsregeling
Ben je een kleinzakelijke verbruiker, dan mag je de zelf opgewekte duurzame elektriciteit verrekenen met de elektriciteit die je van het net hebt afgenomen. Je betaalt dan dus geen variabele elektriciteitskosten. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je hier alleen de ‘kale’ stroomprijs voor terug, exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.
Je kunt je aanmelden voor deze regeling door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.

Regeling Verlaagd Tarief
Wek je samen met andere bedrijven duurzame energie op, binnen een energiecoöperatie? Dan kun je gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief. Je hoeft dan in de eerste schijf van de energiebelasting geen belasting te betalen voor het jou toegewezen deel van de gezamenlijk opgewekte elektriciteit. Je kunt dit aanvragen via de Belastingdienst.

Gemeentelijke en provinciale subsidies

Het kan zijn dat je recht hebt op subsidies van de provincie of gemeente waar jouw bedrijf gevestigd is. Informeer bij deze instanties naar de mogelijkheden, dat kan je extra voordeel opleveren.

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo RECRON
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Modint
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo NBOV
Partner logo NVG
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo LTO
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo INretail
Partner logo BIK
Partner logo KAVB
Partner logo NL Actief
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo DDA
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo NSO
Partner logo VNHI
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Kartoflex
Partner logo OVSV
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo BETA
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo VACO
Partner logo NVKT
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo EPV
Partner logo FME
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Stichting Clok
Partner logo VOA
Partner logo LWV
Partner logo NRK
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo MKB Noord
Partner logo Evofenedex
Partner logo KVGO
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo FOCWA
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo DPG
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FTN
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle

Pin It on Pinterest

Share This