Kristel Groenenboom is directeur van het familiebedrijf Containerservice C. Groenenboom, gespecialiseerd in nieuwbouw, reparatie, aanpassing en renovatie van alle mogelijke containers. Toen zij hoorde over de Informatieplicht Energiebesparing, bezocht zij voorlichtingsbijeenkomsten van VNO-NCW en de Metaalunie. Pas nadat zij uitgebreid navraag had gedaan, kreeg zij van de Provincie het bericht dat haar bedrijf uitgezonderd is van de Informatieplicht. Desondanks neemt Groenenboom sinds jaar en dag energiebesparende maatregelen.   

Strenge eisen

Groenenboom is een zogenoemd ‘Type-C bedrijf’. Dit betekent dat het bedrijf een omgevingsvergunning milieu nodig heeft en dus aan strenge eisen en controles moet voldoen. Kristel: ”Jaarlijks moeten wij allerlei formulieren en rapportages overleggen, bijvoorbeeld over ons energieverbruik, maar ook over de chemische stoffen waarmee wij werken. Veiligheid en energiebesparing zijn dus een dagelijks aandachtspunt voor ons. We zijn gewend om daarin voortdurend een afweging te maken, op zoek naar mogelijke verbeteringen. Zo volgen onze medewerkers regelmatig workshops en cursussen, bijvoorbeeld over de juiste instellingen van de laskar of de compressor, zodat we niet onnodig energie verspillen. Daarnaast hebben we altijd oog voor energiezuinige alternatieven voor onze apparatuur en voor duurzame technieken en innovaties.”

Tweede leven

“Natuurlijk vind ik het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met onze energiebronnen, maar soms ben ik ook bang dat we al te laat zijn. Zolang de grootste vervuilers uit de scheepvaart en de luchtvaart niet worden aangepakt, roep je weerstand op bij kleinere ondernemers die wél hun best doen. Toch vind ik het belangrijk dat ondernemers zich goed laten voorlichten, want je kunt altijd je voordeel doen met tips en ideeën die je tijdens zo’n bijeenkomst opdoet. Als bedrijf dragen wij bijvoorbeeld ook ons steentje bij door heel veel containers te renoveren en een twee leven te gunnen. Als die dan weer twintig jaar langer meegaan, dan zet dat echt zoden aan de dijk. Ik ben een groot voorstander van zulke oplossingen.”

Leeuwen en beren op de weg

“We hebben laatst ook een energiescan laten doen, maar daar kwam weinig opzienbarends uit, misschien ook omdat we al zoveel doen. De nadruk lag erg op zonnepanelen en LED-verplichting. Nou, zonnepanelen mogen hier niet, omdat die in combinatie met de spuiterij voor brandonveilige situaties kunnen zorgen, en LED-verlichting zijn we al aan het invoeren. Ik denk dat de dagelijkse bedrijfsvoering veel grotere kansen en risico’s in zich draagt. Als ondernemer heb je daar altijd meer verstand van dan welke adviseur dan ook, dus verdiep je erin en kijk eens kritisch naar wat je verbruikt. Ik heb het gevoel dat het nu teveel wordt gebracht als een verplichting, en dan zien collega’s vooral leeuwen en beren op de weg. Ik zou ze juist aanspreken op hun ondernemerschap. Benadruk hoe energiebesparing kan bijdragen aan een gezond bedrijf, in plaats van te zwaaien met boetes en controles. Maak het eenvoudiger; dat is net een andere insteek.”  

www.groenenboomcs.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo NVG
Partner logo BOVAG
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo VNHI
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo NSO
Partner logo FOCWA
Partner logo Vakcentrum
Partner logo BIK
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo EPV
Partner logo FTN
Partner logo RECRON
Partner logo KVGO
Partner logo FME
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo NVKT
Partner logo INretail
Partner logo NL Actief
Partner logo LTO
Partner logo NRK
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VOA
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Stichting Clok
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo LWV
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Evofenedex
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo OVSV
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo DDA
Partner logo Modint
Partner logo Kartoflex
Partner logo DPG
Partner logo NBOV
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo BETA
Partner logo VACO
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo MKB Limburg
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo MKB Noord
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo KAVB
Partner logo MKB Midden Nederland

Pin It on Pinterest

Share This