Een interview met Menno Rubbens, directeur van Cepezedprojects, een projectontwikkelaar die gebouwen ontwikkelt, ontwerpt en bouwt. Energiebesparing en duurzaam bouwen vormen belangrijke uitgangspunten.

Pieter van der Meulen – VNO-NCW West

“Onze drive om duurzame gebouwen te maken is een stuk ouder dan de huidige duurzaamheidsdiscussie. Veertig  jaar geleden waren wij al bezig met slimmer omgaan met bronnen. Toen heette dat nog geen duurzaamheid, maar gewoon mooi, licht, praktisch en efficiënt.” Menno Rubbens is directeur van Cepezedprojects, een projectontwikkelaar die onder het label Cepezed gebouwen ontwikkelt, ontwerpt en bouwt. Bij alle projecten van Cepezed is de toepassing van geïntegreerde en commercieel interessante energieconcepten een van de belangrijkste uitgangspunten.

“Wanneer gebouwen hun functie verliezen, kun je ze nauwelijks aanpassen, zodat ze niet weer ergens anders voor te gebruiken zijn of aan andere eisen kunnen voldoen.”

“De bouwindustrie in Nederland is nog behoorlijk traditioneel. Het gaat met modder, klei en beton en dan alles op de bouwplaats in elkaar gieten. Deze methode levert stevige gebouwen op, maar als ze er eenmaal staan, kun je niet zoveel meer doen. Wanneer gebouwen hun functie verliezen, kun je ze nauwelijks aanpassen, zodat ze niet weer ergens anders voor te gebruiken zijn of aan andere eisen kunnen voldoen. Wij werken met een zogenaamde kit-of-parts. Bouwen met onderdelen die je ter plekke in elkaar zet, een slimme bouwdoos of bouwsysteem, waardoor je het gebouw efficiënter en sneller kunt bouwen. Maar een belangrijker voordeel als het gaat om duurzaamheid: gedurende de levensduur van een gebouw kun je veel makkelijker aanpassingen doen.”

“Als je gaat nadenken over huisvesting, of dat nou nieuwbouw of verbouw is, kan je het best in een heel vroege fase nadenken over energiesystemen.”

Efficiëntie

“We benaderen een gebouw als een soort machine, die je zo efficiënt mogelijk vorm wil geven en wat ons betreft ook zo esthetisch mogelijk. We bouwen altijd vanuit het oogpunt van de klant, dus het begint met een zo efficiënt mogelijke bedrijfsvoering en een gebouw dat het proces van het bedrijf optimaal ondersteunt. Juist met het oog op efficiënte bedrijfsvoering is duurzaamheid een interessant perspectief voor ondernemers. Als je gaat nadenken over huisvesting, of dat nou nieuwbouw of verbouw is, kan je het best in een heel vroege fase nadenken over energiesystemen. Hoe kan je verwarmen? Hoe kan je koelen? Haal je warmte uit de lucht, uit de grond, werk je met warmtepompen? Allemaal beslissingen die je in vroegtijdig stadium moet nemen om zo efficiënt mogelijk te zijn.”

“Eigenlijk is het gek dat energiebesparing verplicht moet worden, want het is heel logisch en levert ontzettend veel op.”

“Eigenlijk is het gek dat energiebesparing verplicht moet worden, want het is heel logisch en levert ontzettend veel op. Op het gebied van duurzaamheid hoor je veel dat bedrijven meteen de meest duurzame maatregelen moeten nemen  en direct koploper moeten worden. Dat schrikt af. Met een paar kleine aandachtspunten kun je al heel veel bereiken.

Simpele dingen

Bij de campagne voor de Informatieplicht Energiebesparing komt goed naar voren dat er heel simpele dingen zijn die je vrijwel meteen kan implementeren. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting; zorg dat het led is. Of aanwezigheidsdetectie en het regelen van de verwarming per ruimte. Redelijk eenvoudige zaken die je bij elke verbouwing gemakkelijk kan inpassen. Ik zie deze campagne als deel van een groter bewustwordingsproces rondom de mogelijkheden die duurzaamheid, energiebesparing en circulariteit bieden.

Uiteindelijk past het precies in het straatje van de ondernemer; met efficiënte, doelgerichte en slimme middelen en energie maximale resultaten behalen.”

Dit bericht werd eerder gepubliceerd door VNO-NCW West. In hun magazine lees je hoe Menno Rubbens een circulaire tijdelijke rechtbank in Amsterdam bouwde, met restaurant The Green House in Utrecht van een ondergeschoven kindje een publieks- en mediatrekker maakte en hoe Cepezed een nieuwe methode van circulair bouwen creëert.

Fotografie: Michel Porro en Serge Ligtenberg

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo BOVAG
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Modint
Partner logo OVSV
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Nederland ICT
Partner logo Stichting Clok
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo EPV
Partner logo FOCWA
Partner logo KAVB
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo NBOV
Partner logo VACO
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo LTO
Partner logo BETA
Partner logo DDA
Partner logo VOA
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo NRK
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo FTN
Partner logo NL Actief
Partner logo Kartoflex
Partner logo MKB Noord
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Evofenedex
Partner logo KVGO
Partner logo FME
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo INretail
Partner logo VNHI
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo LWV
Partner logo NSO
Partner logo Vakcentrum
Partner logo NVG
Partner logo NVKT
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo BIK
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo DPG
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Limburg

Pin It on Pinterest

Share This