,,Zorg ervoor dat de mensen waarmee je werkt snappen wat duurzaamheid is. En neem ze daarom mee in de stappen die je zet om je onderneming energie zuinig te maken.” Dat is de belangrijkste tip die Martine Nijland van Restaurant café Houtplaats voor andere ondernemers heeft. Ook de mede-eigenaresse van de horecazaak uit Rheden heeft sinds deze zomer te maken met de Informatieplicht Energiebesparing. Ze neemt voor de volle honderd procent haar verantwoordelijkheid.

Auteur: Robbert Daalder 

Als je het hebt over boezemvrienden, dan volstaat het voorbeeld van Martine Nijland en Pauline van Mierlo. Ze gaan al 35 jaar terug en hun gedeelde passie voor horeca speelt daarbij een belangrijke rol. Het is dan ook geen wonder dat de twee inmiddels al 20 jaar partners in crime zijn in deze branche. ,,Pauline en ik zijn allebei van die Bourgondiërs. We houden van gezelligheid, lekker eten en drinken en wilden daarom zelf iets opzetten. Een eigen restaurant. Omdat we allebei kinderen hebben, vroegen we ons af waar we dan zelf heen zouden gaan als we die meenemen. In ieder geval geen zaak waar je alleen maar pannenkoeken en uitsmijters kunt eten. Zo ontstond Restaurant Prinsheerlijk. Een plek middenin de natuur waar je vis en vlees kon eten terwijl er volop vermaak was voor de kinderen.”

Zakelijke markt Houtplaats

Nijland vertelt dat ze daar vijf jaar geleden mee zijn gestopt. De kinderen waren groot en het was tijd voor een nieuwe uitdaging. De twee gretige ondernemers hadden echter te maken met de economische crisis, de zaak verkopen was geen optie en dus moest er een nieuw concept worden bedacht voor dezelfde plek. Een periode van vakantie en bezinning volgde. ,,We zitten onderaan de Posbank, Oost Veluwezoom en vlakbij het knooppunt Velperbroek. Daarnaast hebben we drie grote zalen waarin we zo 150 mensen kwijt kunnen. Het leek ons ideaal voor de zakelijke markt; goed te bereiken en in een rustige omgeving. Het is een succes gebleken en we zijn er superblij mee. Restaurantje spelen kunnen we inmiddels wel, dus dit was echt een nieuwe uitdaging. Vergaderingen, trainingen, grote bedrijfsevents, kerstmarkten, trouwerijen en condoleances. We doen het allemaal. En het eten is à la carte.”

Het enige waar het destijds nog aan ontbrak, was een geschikte naam voor de nieuw te openen onderneming. ,,Ik ben me gaan verdiepen in de omgeving waarin we zitten. Waar ons perceel op staat. Het bleek een opslagplaats voor hout te zijn geweest. Omringd door het bos. In ons restaurant vormt hout de rode draad. We grillen er ons vlees op, stoken vaak buiten op ons terras, ons interieur is van hout en het draait allemaal om een plaats waar je elkaar ontmoet: Houtplaats.”

,,Zoals je misschien al merkt zijn Pauline en ik volop bezig met onze passie. We werken er hard voor om mensen aan ons te binden en daar speelt bewustwording van energieverbruik een hele belangrijke rol bij. Vandaag de dag verwacht iedereen dat je je best doet voor het milieu en duurzaam werkt. Ik sta daar volledig achter, maar daar moeten wel investeringen voor worden gedaan. En iedere euro is er eentje. Daar komt de Informatieplicht Energiebesparing in beeld. Ik had er al vijf e-mails over ontvangen, maar simpelweg geen tijd voor gehad. Ik vind dit iets wat je als drukke ondernemer ook niet zelf moet doen. Dat kost allemaal veel meer tijd en geld en daarom ben ik blij met mijn energieadviseur Dennis Sanders. Hij vertelde me dat ik de Informatieplicht Energiebesparing echt serieus moest nemen en dat hij er wel voor mij mee aan de slag wilde gaan. Er is een energiescan van Houtplaats gemaakt en die gaan we binnenkort doornemen.”

Informatieplicht Energiebesparing

Wie denkt dat Nijland en Van Mierlo pas na deze ontmoeting in actie komen om te voldoen aan hun informatieplicht, heeft het mis. Haar slimme meter ontvangt ze deze week en qua apparatuur zijn er al behoorlijke stappen gemaakt. Er is onder andere geïnvesteerd in de koffiemachine, de glansspoelmachine, de vaatwasser en in de ovens. ,,Die laatste waren al tien jaar oud. Die vreten energie en daar moet je gewoon afscheid van nemen. Net zoals de ouderwetse manier van verlichten. Op de kelder na is alles bij ons inmiddels LED. In eerste instantie denk je ‘ik bespaar er maar honderd euro per maand mee’, maar dat is wel twaalfhonderd euro per jaar.”

Om alles optimaal te laten renderen, wijst Nijland nogmaals op de tip waar ze dit verhaal mee begon. ,,Je mensen moeten snappen hoe het zit met duurzaamheid en waarom jij bepaalde keuzes maakt. Tot een paar jaar geleden deed iedereen maar wat op dat gebied en stapten ze er veel te makkelijk overheen. Nu is dat anders en merk ik dat mijn collega’s het interessant vinden hoe onze nieuwe koffiemachine dan precies in elkaar zit. Dat wil je bereiken. Werk met je hoofd én je hart en snap wat je doet.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de Ondernemer.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo VACO
Partner logo NVKT
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo KVGO
Partner logo MKB Noord
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo DPG
Partner logo KAVB
Partner logo Nederland ICT
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FOCWA
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo OVSV
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo BIK
Partner logo FME
Partner logo Modint
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo BOVAG
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo NSO
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo NRK
Partner logo NBOV
Partner logo VNHI
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo FTN
Partner logo Stichting Clok
Partner logo BETA
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo Kartoflex
Partner logo EPV
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo DDA
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo VOA
Partner logo NVG
Partner logo LTO
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo LWV
Partner logo NL Actief
Partner logo INretail

Pin It on Pinterest

Share This