Willem-Bas van Tol, operationeel directeur Ototol.

Energie besparen. Voor veel bedrijven is het nu verplicht. Dat klinkt als een ‘moetje’, maar biedt vaak flink wat voordelen. Willem-Bas van Tol, operationeel directeur van Ototol in Naaldwijk, kan er over meepraten. Hij past binnen zijn bedrijf al jarenlang energiebesparende maatregelen toe: “Ik kan het iedereen aanraden!”

Ototol beheert zes tankstations, verdeeld over heel Nederland. “Hier zetten we met name in op een goed gevulde shop, goede service en lange openingstijden”, geeft Willem-Bas van Tol aan. “Vier van de zes tankstations zijn 24 uur per dag geopend. Dit kost uiteraard flink wat energie, dus we zijn al een aantal jaren bezig met het toepassen van energiebesparende maatregelen. En dat loont!”

Continu verduurzamen

De maatregelen die binnen Ototol zijn genomen, variëren van het vervangen van normale lampen door ledverlichting tot de aanschaf van een nieuwe, zuinigere airco. Ook de open wandkoelingen in de shops zijn de afgelopen tijd vervangen door koelingen met glazen deuren. “Verduurzamen is een continu proces, dat we gefaseerd doorvoeren”, zegt Willem-Bas van Tol. “We waren altijd al energiezuinig bezig. Zo kijken we bij een verbouwing van een tankstation altijd waar het milieuvriendelijker kan. Meestal gaat het dan om zaken als verlichting, verwarming en koeling. En als een apparaat aan het einde van zijn levensduur is, gaan we natuurlijk meteen op zoek naar een vervanger die duurzaam en milieuvriendelijk is.”

Rapporteren

De keuze voor energiezuinige maatregelen is binnen Ototol gebaseerd op het ontzien van het milieu en het verlagen van kosten. “De prijzen van energie blijven stijgen, dus het is sowieso geen overbodige luxe om te onderzoeken waar je op kunt besparen. Alles bij elkaar opgeteld, zien we absoluut verschil met voorheen.”
Per vestiging moest Willem-Bas van Tol de genomen maatregelen rapporteren in het eLoket van RVO. “Zeker in het begin was het even aftasten op welke manier je tegen een bepaalde vraag moest aankijken’, vertelt hij. “Toen ik dat eenmaal door had, was de rest prima te doen; het was niet heel ingewikkeld en we voldoen nu aan alle eisen.”

Tips voor andere ondernemers

Willem-Bas van Tol raadt andere ondernemers aan om in ieder geval uit te zoeken waar energie te besparen is en om de bijbehorende maatregelen uit te voeren. “Dit zijn meestal investeringen die je redelijk snel terugverdient. Check ook van tevoren of je verplicht bent om de maatregelen te rapporteren: verbruik je minder dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas, dan is het niet nodig. Wij hoefden de maatregelen die we voor ons kantoorpand hadden genomen, niet te rapporteren, dat scheelt toch weer. Het is ook slim om na te gaan of bepaalde milieuvergunningen een ontheffing van de informatieplicht met zich meebrengen: ook dat kan je tijd besparen. Heb je die verplichting wel, neem er dan even de tijd voor en zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt. Dan gaat het invullen sneller dan je denkt.” 

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo BIK
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo Evofenedex
Partner logo VACO
Partner logo DPG
Partner logo VNHI
Partner logo Modint
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo INretail
Partner logo NVG
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo NVKT
Partner logo NBOV
Partner logo EPV
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Nederland ICT
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo FME
Partner logo Stichting Clok
Partner logo RECRON
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo NRK
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo KVGO
Partner logo FOCWA
Partner logo KAVB
Partner logo LWV
Partner logo BETA
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo FTN
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo DDA
Partner logo MKB Noord
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo NL Actief
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo BOVAG
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo NSO
Partner logo Kartoflex
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo LTO
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VOA
Partner logo OVSV

Pin It on Pinterest

Share This