Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. De gevolgen van het virus hebben impact op elke ondernemer. Op korte dan wel lange termijn. Bij een groot aantal ondernemers is de omzet fors gekelderd en mogelijk het bedrijf zelfs gesloten. Verduurzamen van het pand staat daardoor niet meer hoog op de prioriteitenlijst. Begrijpelijk. Al kan het juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je momenteel aan het klussen bent of onderhoud uitvoert. Het levert je namelijk direct wat op.

Energie besparen

We willen je een handje helpen. We hebben daarom een aantal energiebesparende maatregelen op een rijtje gezet die makkelijk te nemen zijn. Vaak zonder kosten.

1. Energierekening

Is de zaak gesloten? Vraag bij je energieleverancier een verlaging van je voorschot op de energierekening aan. Dat scheelt direct in de portemonnee.

2. Check instellingen

Check de installatie voor de verwarming, ventilatie en airco. Is dit optimaal ingeregeld? Doe alleen verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt. Is er niemand aanwezig in het pand? Zet de thermostaat en de mechanische ventilatie uit.

3. Stand-by

Schakel apparatuur volledig uit die niet gebruikt wordt. De stand-by modus verbruikt namelijk energie. Denk aan kopieerapparaten, computers, printers, koelkasten, elektrische boilers en koffiezetapparaten.

4. Verlichting

Maak lamparmaturen schoon. Hierdoor is het licht feller. Mogelijk hoeven hierdoor minder lampen aan. Vervang in de bestaande armatuur lampen door ledverlichting. Overigens is tegenwoordig ledverlichting met ingebouwde aanwezigheidssensor verkrijgbaar.

5. Isoleren en tochtwering

Breng tochtstrippen of -band aan bij deuren, ramen en brievenbus ter voorkoming koudeval. Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes (zoals de ketelruimte). Buizen die warm aanvoelen, isoleer je.

6. Subsidie en belastingvoordeel

Bovenstaande maatregelen kun je zonder al te veel moeite treffen. Voer je nu groot onderhoud uit, dan zijn wellicht meer energiebesparende maatregelen financieel haalbaar. Een energiescan kan je helpen om de mogelijkheden in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Een adviseur maakt deze inventarisatie. Voor een deel van de kosten van de energiescan is mogelijk subsidie beschikbaar. Ga bij jouw gemeente na welke regelingen er zijn en hoe je hier gebruik van kunt maken. Dit geldt ook voor bepaalde maatregelen die je treft om energie te besparen of op te wekken. Tot slot kan energie besparen of opwekken fiscaal voordelig zijn.

7. Wet milieubeheer

Ondanks de situatie waarin we nu zitten, blijft de informatieplicht en het nemen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, voor grootverbruikers met een energieverbruik boven de > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas, verplicht. ODRA voert hier controles op uit. Ben je financieel getroffen door het coronavirus en is investeren onmogelijk? Blijf in ieder geval hierover in gesprek met ODRA of de gemeente om boetes te voorkomen.

8. Uitstel energiebelasting voor grootverbruikers energie

Energieleveranciers brengen voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening bij grootverbruikers die maandelijks een factuur krijgen over het werkelijke verbruik. Het uitstel levert mogelijk voordeel op voor bedrijven die in de financiële problemen komen of zijn door corona.

Energie opwekken

Energie besparen loont. Met energie opwekken kun je zelfs geld verdienen. Door corona is investeren hierin wellicht financieel lastig. Dan zijn er andere opties.

9. Verhuur je dak

Heb je geen zonnepanelen op je dak en heb je geen plannen om hierin te investeren ondanks tegemoetkoming met SDE+ subsidie? Er zijn partijen die daken (minimale grootte 5.000 m2) huren om zonnepanelen op te plaatsen. We brengen je hiermee graag in contact.

10. SDE+ subsidie benutten

Heb je SDE+ subsidie ontvangen maar denk je hiervan geen gebruik te maken? Mogelijk is de subsidie bruikbaar bij verhuur van je dak om energie op te wekken.

Dit artikel werd eerder geplaatst op geldersenergieakkoord.nl

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo Evofenedex
Partner logo KAVB
Partner logo NBOV
Partner logo NVG
Partner logo FME
Partner logo VACO
Partner logo VOA
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo KVGO
Partner logo DPG
Partner logo FOCWA
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo NSO
Partner logo NL Actief
Partner logo LTO
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo VNHI
Partner logo NRK
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo Stichting Clok
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo Vakcentrum
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Modint
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Nederland ICT
Partner logo BETA
Partner logo BOVAG
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo BIK
Partner logo Kartoflex
Partner logo DDA
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo INretail
Partner logo RECRON
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo MKB Noord
Partner logo EPV
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo NVKT
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo LWV
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo OVSV
Partner logo FTN

Pin It on Pinterest

Share This