In 2018 opende Hotel Jakarta op Java Eiland in Amsterdam zijn deuren. Het is een uniek en geheel in karakeristiek Jakartaanse stijl gebouwd hotel. De historie en een gevoel van ‘op reis te zijn’ spat er vanaf. Nico Evers, General Manager van Hotel Jakarta legt uit dat het hier niet bij gebleven is. “Vrijwel alle energiebesparende maatregelen die je kunt bedenken, zijn in het hotel gebruikt.”

Duurzaamheid hebben we omarmd

“Vermindering van energieverbruik en duurzaamheid zit in ons hotel niet alleen in het gebouw. Wij nemen ons personeel ook mee in dit proces en uiteraard doe ik zelf ook mee”. Nico daagt ons uit om niet met de lift, maar gewoon de trap te nemen naar de 8e verdieping van het gebouw. “Energiebesparing gaat niet alleen om investeren in middelen, maar net zo goed om gedrag”.

Hotel Jakarta heeft een gigantische lijst met energiebesparende maatregelen ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan onder andere vloerverkoeling, vloerverwarming, zonnepanelen, warmte- en koude opslag, recyclebare kleding van het personeel, sprinklertank met regenopslag, slechts 72 Watt aan LED-verlichting per kamer en een geweldig mooie binnentuin die zowel koelt als verwarmt. Daarnaast is 20% van het beton gerecycled en zijn bepaalde vloeren van bamboe gemaakt – een zeer snel groeiende grassoort die enorm veel CO2 opneemt.

Zonder maatregelen zou de energierekening wel 50% hoger kunnen uitvallen

Hotel Jakarta is een hotel met veel verschillende energiebesparende maatregelen, het is daarom lastig om exacte bedragen te noemen. Toch legt Nico ons uit dat, zonder al deze middelen het hotel misschien wel 50% meer kwijt zou zijn aan energie.

Op het dak liggen zonnepanelen, die leveren bijvoorbeeld al 14% van de stroombehoefte. Voor een hotel met 200 kamers, een café, restaurant, bakkerij en een wellness, levert dit een behoorlijk hoge winst op.

Wij zijn een voorbeeld voor andere bedrijven

“Duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda. Mede hierdoor zijn we voor andere bedrijven vaak een voorbeeld. Bamigo heeft hier zijn commercials opgenomen en bedrijven als L’oreal of Rituals lanceren hun producten in ons hotel. Dat geeft een geweldige spin-off,  want hier zijn vaak tientallen influencers bij aanwezig.”

“Veel ondernemers denken nog steeds niet echt goed na over wat de extra voordelen van verduurzaming kunnen zijn. Duurzaamheid stopt niet bij energiebesparing en kostenbesparing. Soms levert het gewoon echt geld op door verduurzaming serieus te nemen.”

Ook ondernemers moeten verantwoordelijkheid nemen

“We kunnen de wereld alleen goed achterlaten voor een volgende generatie als iedereen meedoet. In dit proces van verduurzaming moeten ook ondernemers dus hun verantwoordelijkheid nemen. Mijn advies aan andere ondernemers is; ga gewoon van start, verduurzaming heeft enorm veel voordelen.”

Partners van Project Informatieplicht Energiebesparing

Partner logo Detailhandel Nederland
Partner logo VNO-NCW Brabant Zeeland
Partner logo Energie Samen Rivierenland
Partner logo Koninklijke Horeca Nederland
Partner logo Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Golfkartonindustrie
Partner logo Evofenedex
Partner logo NVG
Partner logo NRK
Partner logo LWV
Partner logo NSO
Partner logo NBOV
Partner logo KVGO
Partner logo Tuinbranche Nederland
Partner logo FTN
Partner logo NVKT
Partner logo Koninklijke CBM
Partner logo VACO
Partner logo NL Actief
Partner logo KAVB
Partner logo Vastgoed Belang
Partner logo Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Partner logo BETA
Partner logo Bouwend Nederland
Partner logo RECRON
Partner logo INretail
Partner logo MKB Rotterdam Rijnmond
Partner logo Ondernemend Lansingerland
Partner logo MKB Eindhoven
Partner logo VNO-NCW Noord
Partner logo FME
Partner logo EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven
Partner logo MKB Amsterdam
Partner logo VOA
Partner logo MKB Midden Nederland
Partner logo LTO
Partner logo MKB Noord
Partner logo EPV
Partner logo Techniek Nederland
Partner logo MKB Limburg
Partner logo Nederland ICT
Partner logo MKB Nederland Regio Zwolle
Partner logo VNO-NCW Midden
Partner logo FOCWA
Partner logo VNHI
Partner logo DPG
Partner logo MKB Utrecht
Partner logo Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)
Partner logo BIK
Partner logo St. DEC Liemers
Partner logo Stichting Clok
Partner logo OVSV
Partner logo Vakcentrum
Partner logo Kartoflex
Partner logo DDA
Partner logo Koninklijke Metaalunie
Partner logo Modint
Partner logo VNO-NCW West
Partner logo BOVAG

Pin It on Pinterest

Share This